Skip to main content
Bimbingan Kerjaya

Mohon Jawatan Pengurus Produk, Tapi Dapat Offer Letter Pengurus Jualan

By August 23, 2016January 30th, 2017One Comment
stress-kerja-the-career-expert-nik-faiz

Ini memang banyak berlaku, semasa interview jawatan yang ditawarkan adalah Pengurus Produk Product Manager, tetapi dapat offer letter pula tertulis Pengurus Jualan Sales Manager.

Selepas seminggu bekerja, rasa pelik, kerana anda perlu keluar outstation dan paling stress, anda kena buat Sales!

Percaya atau tidak, perkara ini akan berlaku terutamanya kepada syarikat yang sedang melakukan ‘retrenchment’ atau ‘downsizing’.

Mereka akan select staff yang boleh melakukan pelbagai kerja ‘multitasking’.

Saya berikan dua pandangan bagi berkerjaya ‘multitasking’ ini:

  1. Menampakkan bahawa kita mempunyai banyak kemahiran (multitask), kerana kita tahu dan boleh lakukan banyak kerja dalam satu masa.

  2. Dari satu sudut pandangan lain, ia akan menyebabkan ‘Career conflict’  yang akan berlaku dalam diri ANDA, kerana anda TIDAK ADA FOKUS, DAN KELIRU DENGAN KEKUATAN, KEMAHIRAN, DAN POTENSI DIRI SENDIRI.

KELIRU DENGAN KERJAYA

Konflik dalam kerjaya ini berlaku apabila seseorang itu mula rasa konfius dengan kerja yang dilakukan kerana skop kerja yang dilakukan terlalu luas, sehinggakan apabila ditanya ‘apa kepakaran anda?’ dia sendiri akan berasa bingung dan tidak tahu apa sebenarnya kepakaran dia.

‘Career-conflict’ boleh menyebabkan seseorang itu buntu dengan jalan kerjaya yang dipilih yang akhirnya jika dia diberhentikan kerja, dia tidak tahu nak mohon kerja apa.

Oleh itu, apabila berlakunya ‘restructuring’ dalam department atau di dalam syarikat anda, anda harus sedar dengan apa yang berlaku dan apa yang akan anda hadapi.

POLITIK PEJABAT

Sesetengah syarikat akan melakukan ‘restructuring organizations’ atau penstrukturan semula organisasi, sebagai salah satu cara untuk membuat staff itu berhenti kerja.

Dengan itu, syarikat tidak perlu menawarkan VSS kepada staff itu ketika syarikat dalam proses ‘downsizing’.

Sebagai contoh, anda sudah 9 tahun memegang kerjaya sebagai ‘Customer Service’. Tiba-tiba menukarkan anda ke bahagian ‘Sales’ yang menuntut anda untuk ‘Outstation’ setiap minggu untuk membuat sales.

Ada juga syarikat yang mempunyai staff yang bagus dan berpotensi tinggi, tetapi diberikan kerja seolah-olah ofis boy!

Berhati-hati, ini mungkin salah satu politik pejabat!

Jika perkara ini berlaku kepada ANDA apa yang perlu anda lakukan?

Ini cadangan saya:
1. JUMPA DENGAN SUPERVISOR ANDA Tanyakan kenapa berlakunya keadaan sedemikian? Pada kebiasaanya ‘supervisor’ akan gunakan cara yang selamat dengan menyatakan bahawa perkara itu adalah daripada HR.

Ada kemungkin juga ia adalah arahan dari pihak atasan syarikat.

2. BERBINCANG DENGAN HR MANAGER bincangkan perihal perkara tersebut. Di dalam standard employment guidelines menyatakan bahawa jika berlakunya pertukaran harus ada persetujuan dari kedua-dua belah pihak iaitu pihak ANDA dan pihak SYARIKAT.

Tapi sudah banyak syarikat swasta yang meminda standard guideline ini yang membuatkan syarikat ada hak mutlak untuk memindahkan staff.

HR pula akan mengambil jalan yang selamat dengan menyatakan bahawa perkara itu adalah atas arahan syarikat.

3. BERBINCANG DENGAN PENGARAH JIka HR menyatakan bahawa itu adalah arahan syarikat, maka buat temujanji dengan PENGARAH. Ini adalah fasa yang terakhir.

Sesetengah Pengarah mengamalkan ‘dasar tutup pintu’ iaitu tidak mengambil ‘port’ hal berkenaan dengan staff, dan tidak semua syarikat mempunyai Pengarah yang sebegitu.

Ada juga yang baik hati dan rapat dengan kakitangan. Kenali Pengarah, dan ketahui samada pengarah itu seorang yang mudah didekati, baik hati, dan sebagainya.

Terangkan keadaan yang berlaku kepada pengarah, mohon pandangan berkenaan hal tersebut dan juga jalan penyelesaian yang mungkin.

Jika Pengarah itu sukar untuk didekati malah menyuruh kita merujuk pihak HR semula, maka tidak perlulah berbincang lagi. Terus sahaja ke Langkah ke-4

4. BERSEDIA UNTUK MENCARI KERJA YANG BARU tidak perlu untuk berbincang lagi dengan mana-mana pihak, Fokuskan masa dan tenaga anda untuk mencari peluang pekerjaan yang baru.

Jadikan pengalaman yang lepas itu sebagai salah satu daripada peringatan dan juga panduan untuk mencari kerja yang lain.

Realiti sesuatu pekerjaan itu tidak semua yang kita impikan kita akan dapat, kita harus tetapkan ‘priority’ akan apa yang menjadi keutamaan untuk kita.

Jika kita mengharapkan gaji yang besar dan rezeki kita ditawarkan dengan kerja dengan gaji yang besar maka kita perlu cuba untuk ‘absorb’ kekurangan lain yang ada.

Jika ANDA hadapinya dengan berilmu, insyaAllah ANDA akan hadapinya dengan senang dan tenang.

AMACAM, ADA BELAJAR SESUATU?

Orait, kalau ada soalan-soalan yang cepu cemas lain yang inginkan cadangan jawapan dari saya..dipersilakan komen. Jangan simpan seorang tips ini, sila SHARE dengan rakan-rakan yang lain ya. 🙂

[ANDA MAHU DIBANTU?]

get-that-job-roadtour2016-nik-faiz

Sertai saya dalam bengkel persediaan kerjaya, Get That Job! Bengkel Penulisan Power Resume dan Power Interview dengan YURAN TAK MASUK AKAL di 3 lokasi berikut; Kota Bharu, Kuala Terengganu & Kuantan. Untuk maklumat lanjut, layari Bengkel Persediaan Kerjaya 2016 atau hubungi 019-210 4948 untuk tempahan . Tempat terhad Klik di sini sekarang!

 

One Comment

Leave a Reply

*

CommentLuv badge

error: Copyrighted Material. Hubungi Team Career Expert Untuk Poster Pemasaran / Profile.