
One-to-One Career Coaching
Alhamdulillah, pagi semalam selesai Personal Career Coaching dengan seorang client, yang merupakan seorang pensyarah dari sebuah kolej pendidikan di selatan.
Dalam sesi coaching ini, ada 2 benda yang saya Share dengan beliau.
1# Career Goals
Dalam merancang kerjaya, yang paling penting adalah minat yang jelas.
Bukan ikut orang nak kerja di situ atau kerja di sini.
Setelah tetapkan goal yang mahu dicapai, baru boleh pilih laluan untuk di tuju dan kerjaya yang mahu di terokai.
.
2# Pelan Tindakan
Mereka yang belum dapat kerjaya impian, bukan kerana mereka tidak bagus, atau result mereka sederhana cemerlang, tetapi mungkin tertinggal beberapa ‘step’ yang penting.
Ada juga di antara mereka ini yang kabur dan tidak jelas dalam memilih dan merancang kerjaya.
Jadi kalau anda tak berapa faham, takpe. Boleh belajar nanti.
Isu Graduan Minta Gaji Permulaan RM6500?
Saya tidak berniat mahu mengulas apa yang berlaku.
Cuma pesan saya untuk graduan, jangan risau dengan apa sahaja isu terkini berkata tentang anda.
Nak jawatan yang hebat dan gaji yang tinggi tidak mustahil jika anda ada ilmu dan memohon dengan cara yang betul.
Buat sesuatu perkara biarlah dengan berilmu dan tunjuk ajar guru, lain caranya dan lain hasilnya.
Jika mahu saya bantu anda, jemput join kelas saya terdekat atau boleh dapatkan khidmat Personal Career Coaching (one-to-one) bersama saya.
Sekian perkongsian saya untuk kali ini.
.
Ada belajar sesuatu?
Ada soalan yang mahu ditanya?
.
Jika ada kemusyikilan, silakan bertanya di ruangan komen.
Semoga perkongsian ini bermanfaat!
.
Salam tuan..saya masih buntu mahukan kerjaya seperti ape yg sesuai dgn diri sye..saya memerlukan nasihat tuan umur saya sudah 23 tahun tp masih tak jelas kerja apa yg sesuai..
InsyaAllah Cik Syafika, Saya boleh bantu, Berminat untuk mendapatkan khidmat Personal Career Coaching (one-to-one) bersama saya, boleh hubungi no ini 019-210 4948 untuk temujanji dan info lanjut ya, Terima kasih.
semoga success selalu tuan… teringat saya dulu pas grad 9 tahun lepas… terketaq2 masa first interview hehe.. praktis make perfect
Tuan Imnaji, maaf lambar reply. Semoga berjaya atas apa jua yang kita lakukan. Terima kasih sudi bertandang di blog saya 🙂