Siswa Libatkan Diri Dalam Perniagaan…

Siswa Libatkan Diri Dalam Perniagaan…

Hari ini, saya bersama peserta-peserta yang memilih untuk UPGRADE diri mereka dalam satu bengkel Penulisan Resume, Temuduga dan Imej Professional yang dikendalikan oleh saya dan rakan sinergi, Puan Raihan.

Workshop ini berlangsung selama dua (2) hari di di Seri Kembangan, Selangor. Alhamdulillah, untuk rekod ini merupakan bengkel ke-23 diadakan di seluruh negeri Semenanjung (Sabah & Sarawak insyallah coming soon).

Seni Penulisan Resume & Cara Lulus Temuduga

Dalam bengkel ini, diterangkan bagaimana menulis resume menggunakan 12 kunci emas resume mudah dapat perhatian daripada pihak syarikat, 5 langkah berkesan menulis ‘cover letter’ yang tepat serta 77 soalan tricky khas dan
soalan sebenar yang wajib ditanya
dalam temuduga dan contoh jawapan yang sepatutnya dijawab.

Imej Professional – TIPS BERPAKAIAN UNTUK HADIR TEMUDUGA

Dan yang menariknya dalam bengkel ini ialah setiap peserta berpeluang untuk mempelajari teknik memilih pakaian yang betul.
Peserta juga mendapat pelbagai tips pemilihan warna-warna korporat, 17 tips untuk kelihatan lebih yakin dan professional semasa hadir temuduga kerja.

Peserta dapat mempelajari teknik komunikasi yang berkesan dan professional apabila sudah masuk ke alam pekerjaan nanti.

 

FRESH GRADUATE & INTERNSHIP

Bengkel ini jadi lebih best apabila ada graduan dari UiTM yang datang. Ada juga graduan dari UTEM. Ada graduan UPM, ada graduan Unisza, ada macam-macamlah graduan dari universiti seluruh Malaysia. Sambutan hangat! Memang havoc juga dibuatnya.

Belajar dan Terus Buat Sampai Siap!

Bengkel ini berbentuk praktikal, bukan teori buat itu buat ini. Tapi apa yang mereka belajar, terus apply dan update resume dan ‘cover letter’.

nik-faiz-get-that-job-special-edition

Amat mengejutkan, 25 peserta yang hadir ini dapat mengubah 360 darjah resume mereka yang ala-ala ‘old school’ kepada resume yang super osem!

Bagus! Bagus! Semua faham dan terus buat. Kalau peram lama-lama nanti jadi pekasam 😀

KONSULTASI, BIMBINGAN KERJAYA, DAN SEMAKAN RESUME

Ini part yang ditunggu-tunggu oleh semua peserta. Dari hari pertama pantang ada sesi break dah kena tanya macam-macam sampailah ke sesi hari kedua pun belum selesai bab bertanya itu ini! Haha..pandai mereka mengambil peluang yang ada.

nik-faiz-bengkel-resume-mock-interview-kerja

Pelajar saya bertanya,
Apa yang pihak syarikat pandang terhadap siswa yang melibatkan diri dalam perniagaan waktu universiti?
Ada nilai tambah atau tidak?

Saya: Bergantung kepada jawatan yang dimohon.
Jika jawatan yang dimohon adalah sales, maka ia boleh berikan kelebihan.
Pada kebiasaannya syarikat akan lihat dari segi komitment, samada ingin teruskan berniaga atau bekerja.

Audien lain pula,
“Kalau saya tidak upgrade-kan diri dan resume saya, apa kemungkinan akan berlaku?”

Saya : “Tuan secara AUTOMATIK-nya akan degrade

Benar, dunia akan berevolusi begitu juga isinya, baik teknologinya, mahupun maklumatnya. Nak upgrade tidak sesusah mana yang difikirkan.

Ada orang memilih untuk sertai pelbagai jenis kursus,
dan ada pula yang memilih buat sesuatu itu lebih baik dari yang sebelumnya..

itu adalah upgrade dan melangkah ke satu anak tangga lagi.

Apapun. Sudah selesai, alhamdulillah.

Saya ucapkan terima kasih kepada semua yang hadir. Crew Ara yang bertungkus lumus sediakan tempat, catering dan selesaikan dari pendaftaran semuanya sampailah habis.

ANDA BERMINAT UNTUK BELAJAR TERUS DENGAN SAYA?

Kita jumpa lagi insya-Allah!

FEEDBACK PESERTA YANG HADIR

Author Picture
Fitri Fadzil UiTM
I am able to over come the nervous  

This program conducted by Mr Nik Faiz affect the way I communicate with interviewer. Before this I feel shaky to answer the interviewer questions, but through mock interview from this program, I am able to over come the nervous. Beside that, this program also provide useful tips on how to dress up properly during interview. This has maybe me realize on choosing the correct colour combination of dress code.

Author Picture
Norhazuani UTEM
12 ‘Golden keys to Resume’ banyak membuka minda  

Dalam workshop ini, antara yang dipelajari adalah membina resume yang berkualiti yang syarikat nak. Melalui 12 ‘Golden keys to Resume’ banyak membuka minda untuk saya memperbanyakan isi kandungan resume yang lebih impak dari yang biasanya. Ini sangat membantu saya membuat resume yang jauh lebih baik dari sebelumnya. Kami juga didedahkan dengan tatacara pakaian yang betul untuk menghadiri temuduga dan etika yang betul.

Author Picture
by Anis Naema Astiyah UiTM
learn how to make a good resume  

En. Nik Faiz are good motivator and coach. I am also proud to know and learn how to make a good resume and how to to be professional in what we are doing and how to style in professional way. I believe all the inputs and knowledges that i learned in this workshop are very important and can't get everywhere. II would like to thank for their input and sharing which are very useful to me as a fresh graduate.

Author Picture
Adib Afifi UiTM
GTJ-SK  

It give full of information about jobs application. Change myself about what I should dress up and help me to do my own resume and cover letter. Awesome!

Author Picture
Jay Nurivanna Asrienza Kuala Lumpur
Bengkel Get That Job Bantu Saya Dapat 3 Tawaran Kerja Sebelum Konvo  

Salam sejahtera Sifu,

Terima kasih banyak Sifu Faiz. Ilmu cari kerja ini sangat membantu fresh graduate seperti saya. Ini kerana saya tidak pernah tahu yang resume boleh dibuat dengan infographic style.

Saya terlalu tertumpu dengan style traditional yang membuatkan tiada company yang tertarik untuk review resume saya.

Saya ikut segala tunjuk ajar yang Sifu Faiz telah ajar, kemudian saya publishkan resume di jobstreet. Keesokkan harinya saya dapat 3 TAWARAN TEMUDUGA KERJA

Saya bersyukur salah satu dari interview berjaya dan saya dipanggil bekerja di company tersebut. Melalui Tuan, saya belajar cara menjawab soalan interview dengan betul.

Saya ikut je nasihat yang diberikan dan yang paling penting adalah kena jujur dengan diri sendiri, kalau tak boleh kata tak boleh. Mula-mula memang nervous untuk pergi interview tetapi bila da biasa tiada masalah lagi.

Terima kasih Sifu Faiz kerana membantu saya sehingga akhirnya saya dapat pekerjaan sebelum konvo.
.
Sekian,
Jay Nurivanna Asrienza

Author Picture
Nurul Aliah UTEM
Many inprovement on my cover letter and resume  

I feel happy and grateful to have such opportunity to learn how to do an interview correctly. I am able to make many inprovement on my cover letter and resume to attract the employer attraction. The 12 Golden Rules are really helpful. The grooming class is so great! Now i am able to decide approriate attire for an interview and working / meeting. I will definitely Get That Job! Thank You Tuan Faiz!.

Alhamdulillah.

ANDA BELAJAR SESUATU?

Mudah-mudahan anda belajar sesuatu daripada perkongsian saya kali ini. Mohon tekan butang Share dan kongsikan di wall anda supaya lebih ramai mendapat manafaat. 

TIP LAIN YANG MUNGKIN BOLEH MEMBANTU

Anda juga boleh membaca entri-entri di bawah untuk lebih banyak tips menarik ?
1. Cara Jawab Soalan ‘Tell Me About Yourself Dalam Temuduga
2. 5 Kesilapan Kritikal Resume Anda Ditolak
3. 3 Soalan Wajib Ditanya Di Akhir Temuduga
4. 7 Tip ‘Short-cut’ Dapat Kerja Semasa Menjalani Latihan Industri
5. 40-Jam Persediaan Untuk Lulus Temuduga

mudah dapat kerja


Sekiranya anda ingin pelajari cara bagaimana anda juga untuk mudah dapat kerja selepas graduate atau pun mahu tukar kerjaya, apa kata luangkan sedikit masa di sesi MINI WORKSHOP RESUME WRITING - Rahsia Mudah Dapat Kerja bersama saya.

Workshop ini dikendalikan di office Career Expert yang terletak di Bandar Saujana Putra, Selangor – pada 3 & 17 Feb 2019 (pilih satu tarikh sahaja) bermula jam 10 pagi hingga 5 ptg.

KLIK sini ya untuk daftar dan lihat maklumat lanjut
. 🙂

Nik Faiz, CPCC, Perunding Kerjaya & EQ Motivator

Merupakan Perunding Kerjaya bertauliah dari luar negara, Nik Faiz adalah seorang penulis, personaliti TV/Media dan juga international speaker. Nik Faiz telah menubuhkan Career Expert Sdn Bhd yang telah berjaya membantu beratus ribu insan menjalankan hidup yang lebih bahagia melalui kerjaya idaman melalui seminar kerjaya dan personal konsultasi. Untuk mendapatkan Nik Faiz sebagai penceramah atau ketahui program-program yang dikendalikan, emel kan ke info@nikfaiz.com

Leave a Reply

*

CommentLuv badge

error: Wohoo! © Career Expert Sdn.Bhd - All Rights Reserved
Close Panel

Bekerjasama Dengan Career Expert

Career Expert Sdn. Bhd

Visit our Location

019-210 4948

SMS & WhatsApps Only

Mon - Fri 09:00-17:00

Sat and Sun - CLOSED

Follow Us:

Stay in Touch: